Λονδίνο: Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στο δέρμα σε ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Dermatology.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας το ανώτερο τμήμα του εσωτερικού του βραχίονα σε καπνιστές και μη. Παλαιότερες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στο πρόσωπο, όπου το δέρμα μπορεί επίσης να αλλοιωθεί από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Οι επιστήμονες φωτογράφισαν το ανώτερο τμήμα του δεξιού βραχίονα 82 ατόμων. Οι συμμετέχοντες ήταν 22-91 ετών και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε τόσο ευρύ ηλιακό φάσμα, ήταν για να μελετηθεί η φυσική κατάσταση του νέου και γηρασμένου δέρματος. Οι μισοί εκ των συμμετεχόντων είχαν ιστορικό καπνίσματος και κάπνιζαν κατά μέσο όρο 24 χρόνια. Ο αριθμός των πακέτων τσιγάρων που κάπνιζαν κυμαινόταν από το ένα τέταρτο του πακέτου έως τέσσερα πακέτα την ημέρα.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια κλίμακα εννέα σταδίων για να μετρήσουν τη βλάβη που είχε υποστεί το δέρμα, το οποίο δεν έχει εκτεθεί στο φως. Στα άτομα άνω των 65 ετών, καταγράφηκε διαφορά σχεδόν δύο μονάδων μεταξύ καπνιστών και μη. Στα άτομα άνω των 45 ετών, η διαφορά ήταν στη μια μονάδα.
«Διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των πακέτων που καπνίζει κανείς την ημέρα, το σύνολο των ετών που καπνίζει και ο μέσος όρος των πακέτων που καπνίζει κανείς την ημέρα επί τoν αριθμό των ετών καπνίσματος συσχετίζονται με τον βαθμό της γήρανσης του δέρματος. Αφού ελέγξαμε την ηλικία και άλλες μεταβλητές, διαπιστώσαμε ότι μόνο τα πακέτα των τσιγάρων που κάπνιζε κάποιος ανά ημέρα ήταν ισχυρός προγνωστικός δείκτης του βαθμού της φωτο-προστατευμένης γήρανσης του δέρματος.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερου βαθμού γήρανσης του δέρματος, αλλά είχαν εστιάζει στο δέρμα του προσώπου.
Φυσικά είχαν διατυπωθεί ενστάσεις διότι, και ο ήλιος έχει επίδραση στο δέρμα του προσώπου. Εμείς αποδείξαμε ότι σημαντικός βαθμός βλάβης συντελείται από το κάπνισμα. Φυσικά απαιτείται περισσότερη διερεύνηση του θέματος για τον μηχανισμό δράσης του καπνίσματος επί του δέρματος», σημειώνει η Δρ Γιολάντα Χελφριχ, που ηγήθηκε των ερευνητικών διαδικασιών.
HEALTH.IN.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου