Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2007

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ


Νομίζετε πως γνωρίζετε όλη την αλήθεια για το τσιγάρο. Είναι όμως έτσι; Γνωρίζετε, πραγματικά, ποιες ουσίες περιέχονται, σε ένα τσιγάρο;

Ξέρατε πως τα τσιγάρα περιέχουν φορμαλδεΰδη, την ίδια ουσία, που χρησιμοποιείται, για τη συντήρηση των νεκρών βατράχων;
· Ξέρατε ότι το ίδιο κυανιούχο άλας, που χρησιμοποιείται στο ποντικοφάρμακο, περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου, που βρίσκεται δίπλα σας- είτε καπνίζετε είτε συναναστρέφεστε άτομα, που καπνίζουν;
· Και η νικοτίνη στα τσιγάρα; Πιθανότατα, ήδη, ξέρετε πως είναι υψηλά εθιστική, αλλά ξέρατε ότι είναι, επίσης, ένα πολύ ισχυρό εντομοκτόνο;
· Ο επεξεργασμένος καπνός μπορεί να προκαλέσει έξι φορές περισσότερη μόλυνση, από ό,τι μια μεγάλη λεωφόρος σε ώρα αιχμής, όταν τον καπνίζετε, σε ένα κατάμεστο εστιατόριο.
· Ο επεξεργασμένος καπνός προκαλεί 30 φορές περισσότερους θανάτους, από καρκίνο των πνευμόνων, από το συνδυασμό όλων των γνωστών μολυσματικών ουσιών.
· Ο επεξεργασμένος καπνός δίνει μια δυσάρεστη μυρωδιά τόσο στα ρούχα όσο και στα μαλλιά.
· Ο επεξεργασμένος καπνός προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, πόνους στα αυτιά και κρίσεις άσθματος.
· Ο επεξεργασμένος καπνός γεμίζει την ατμόσφαιρα, με πολλά από τα ίδια δηλητήρια, που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα των νεκροταφείων τοξικών απορριμμάτων.
· Ο επεξεργασμένος καπνός καταστρέφει τη μυρωδιά και τη γεύση του φαγητού.
· Ο επεξεργασμένος καπνός προκαλεί κοκκίνισμα και φαγούρα, στα μάτια καθώς και ερεθισμό των δακρυϊκών αδένων.
· Ο επεξεργασμένος καπνός σκοτώνει σχεδόν 3.000 παθητικούς καπνιστές, κάθε χρόνο, λόγω καρκίνου των πνευμόνων.3 Ο επεξεργασμένος καπνός προκαλεί έως και 300.000 μολύνσεις των πνευμόνων (όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα), σε νήπια και μικρά παιδιά, κάθε χρόνο.
Οι σημαντικότερες αιτίες θανάτου από το κάπνισμα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, τα καρδιακά νοσήματα και η χρόνια αποφρακτική νόσος των αεραγωγών. Ο κατάλογος των άλλων παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι μακρύς: καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του στόματος, της κεφαλής και του τραχήλου, επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα· επίσης: κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα, οξεία μυελογενής λευχαιμία, καταρράκτης, καρκίνος του τραχίλου της μήτρας, των νεφρών, του παγκρέατος κ.λπ.
Σκέφτεστε να διακόψετε το κάπνισμα; Υπάρχουν πολλοί τρόποι, με ή χωρίς βοηθήματα, απότομα ή σταδιακά. Η απόφαση είναι δική σας αρκεί να είστε απόλυτα συμφιλιωμένοι με την ιδέα ότι τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα. Το ξέρατε ότι μέσα σε πέντε λεπτά από το κάπνισμα ενός τσιγάρου η νικοτίνη "ταξιδεύει" ήδη προς τον εγκέφαλο σας όπου δίνει το σήμα απελευθέρωσης χημικών ουσιών που κάνουν τον καπνιστή να θέλει να καπνίσει περισσότερο;
Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε αφαιρεί 5 1/2' από τη ζωή μας. Κάθε δέκα 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στη γη εξαιτίας του καπνίσματος.
Για όσους τώρα, έχουν αποφασίσει να σταματήσουν το κάπνισμα αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα και κάποια απ' τις μεθόδους που μπορεί να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος, όπως τσίχλες νικοτίνης, αυτοκόλλητα νικοτίνης, φαρμακευτική αγωγή χορηγούμενη από τον ιατρό σας.
''πηγή: διαδίκτυο''

Δεν υπάρχουν σχόλια: