Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2007

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΚΟΝΗ (ΑΚΑΡΕΑ)


Τι είναι η αλλεργία ατή σκόνη του σπιτιού;
Δυστυχώς δεν υπάρχει σπίτι χωρίς σκόνη. Αυτή η συνηθισμένη, σκόνη
μπορεί σε μερικούς ανθρώπους απλώς με την εισπνοή να προκαλέσει
έντονες αλλεργικές αντιδράσεις. Η σκόνη του σπιτιού αποτελείται από τρίχες, και πιτυρίδα ανθρώπου και ζώων, από τεμαχίδια φτερών και ινών υφάσματος, από μύκητες και ιδιαίτερα από ακάρεα.
Τι είναι τα ακάρεα;
Είναι πάρα πολύ μικρά ζωύφια, τα οποία το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να τα δει χωρίς μεγεθυντικό φακό. Βιολογικά, ανήκουν στην ίδια οικογέ­νεια με την αράχνη και τρέφονται μεταξύ των άλλων από οργανικές ου­σίες π.χ. από πιτυρίδα του δέρματος, από φτερά και από το περιεχόμενο των μαξιλαριών και των στρωμάτων.
Τα μικροσκοπικά αυτά ζωύφια δεν μεταφέρουν ασθένειες, αλλά δυστυχώς ευαισθητοποιούν αλλεργικά πάρα πολλούς ανθρώπους.
Πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει μια αλλεργία από σκόνη σπιτιού;
Τα μάτια παρουσιάζουν φαγούρα και δακρύζουν. Επίσης παρουσιάζονται
βασανιστική φαγούρα στη μύτη, φτάρνισμα, βήχας και δύσπνοια. Αυτά
τα ενδεικτικά συμπτώματα εμφανίζονται καθ1 όλο το έτος.
Τα συμπτώματα αυτά σε προχωρημένο στάδιο μπορούν να μετατραπούν
σε αλλεργικό άσθμα, πολύ περισσότερο στα νεαρά άτομα.
Οι αντιδράσεις παρουσιάζουν έξαρση σε υγρές και θερμές περιόδους.
Λοιπόν απλά να διώξουμε τη σκόνη του σπιτιού;
Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί η σκόνη τελείως από το σπίτι.
Αλλά μπορεί κανείς να κάνει διάφορα πράγματα και να μειώσει την επαφή του με τη σκόνη του σπιτιού και τα βασανιστικά ακάρεα. Το σπουδαιότερο είναι η εξυγίανση του υπνοδωματίου:
* Αλλάξτε στο κρεβάτι σας οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από οργανικές ουσίες, με αντίστοιχα συνθετικά υλικά.
Έτσι λοιπόν αλλάξτε το στρώμα σας αν είναι βαμβακερό ή μάλλινο ή αν περιέχει τρίχες αλόγου κλπ. και βάλτε κάποιο στρώμα από συνθε­τικό υλικό. Επίσης τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες πρέπει να είναι συνθετικά.
* Αερίζετε κάθε μέρα το στρώμα, τις κουβέρτες κλπ., αν είναι δυνατόν στον ήλιο.
* Αλλάζετε σεντόνια κάθε εβδομάδα.
* Απομακρύνατε από το υπνοδωμάτιο σας οτιδήποτε «τραβάει» σκόνη: μοκέτα, έπιπλα με υφασμάτινη επένδυση, μάλλινα χαλιά, φλοκάτες, βαρείες κουρτίνες, βιβλία, ράφια κλπ. Ακόμα και διάφορα ψεύτικα μάλ­λινα ζωάκια, τα οποία τα παιδιά αγαπάνε να έχουν στο κρεβάτι τους, πρέπει να απομακρυνθούν από το υπνοδωμάτιο.
* Φροντίστε να μην έχετε πολλή υγρασία στο σπίτι σας και η θερμοκρα­σία ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο να μην είναι υψηλή (ιδεώδης θερμοκρασία 18°C ).
Τι μπορεί να κάνει κανείς προληπτικά στο σπίτι;
Μην σηκώνετε σκόνη όταν ξεσκονίζετε. Η καλύτερη λύση είναι να
αναρροφάται η σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα. Αλλά ο ίδιος ο αλλεργικός ασθενής δεν πρέπει να καθαρίζει με την ηλεκτρική σκούπα. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε να έχετε ζώα στο. σπίτι σας.
Μπορεί ο γιατρός να εντοπίσει τα υπεύθυνα για την ασθένεια αλλεργιογόνα : Ναι, με τις πρακτικές μεθόδους της διάγνωσης της αλλεργίας. Σ' αυτές - περιλαμβάνονται και η ακριβής εξέταση του -ιστορικού του ασθενούς, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται και οι μήνες ή εβδομάδες μέσα στο έτος, όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα και περιγραφή των συμπτωμά­ των αυτών. Τέλος, με τα γνωστά δερματικά τεστ, ο γιατρός εντοπίζει τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα.

''πηγή: Αλλεργιολογικό ιατρείο Αντιφυματικής Μονάδας Βενιζέλειο''

2 σχόλια:

kwtsios είπε...

Όλα καλά με τη σκόνη!
Είναι όμως καλύτερα να βρείς ένα σύστημα να καθαρίζεις και να συγκρατείς την σκόνη μέσα στον κάδο παρά να τα πετάς στον αέρα, όπως κάνει η ηλεκτρική σκούπα.
Είχα κάνει εγχείρηση στις κόνγχες που η διόγκωσή τους προκλήθηκε απο οικίακη σκόνη.
Το καλύτερο σύστημα που έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής και είμαι χρήστης του είναι το filtrerqueen Ένα σύστημα καθαρισμού απο το 1928...
Είναι φοβερό!!!!
Ρώσσης Κωνσταντίνος!

George Alexandrato είπε...

Κάτι ακόμα που φαίνεται να κάνει δουλειά σε εμένα, είναι συσκευές AcarZero. Άλλαξα βέβαια στρώμα και ενσωμάτωσα και την συσκευή άλλα ηρέμησα, αφού πήρα και την συσκευή για το μαξιλάρι αφού η τιμή δεν ήταν απαγορευτική. Το μαγαζί που τις βρήκα λέγετε relaxstrom. www.relaxstrom.gr