Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2007

Η μακροχρόνια διακοπή του καπνίσματος αναστρέφει την αρτηριακή σκλήρυνση

Νέα Υόρκη: Τα αποτελέσματα νέας ιρλανδικής μελέτης επιβεβαιώνουν ότι οι καπνιστές έχουν σκληρότερες αρτηρίες από τους μη καπνιστές, αλλά οι αρνητικές αγγειακές επιδράσεις είναι αναστρέψιμες με τη διακοπή του καπνίσματος. Βέβαια χρειάζονται περισσότερα από δέκα χρόνια διακοπής του καπνίσματος για την αναστροφή της αρτηριακής σκλήρυνσης.
Ερευνητές του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου με επικεφαλής τον Δρ Νοορ Τζατόι συνέκριναν τις διαφορές στην αρτηριακή σκλήρυνση χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλυσης με αρτηριακά παλμικά κύματα σε δείγμα 554 ασθενών, 18-80 ετών με σημαντικά υπέρταση που δεν είχε αντιμετωπιστεί.
Οι 150 ήταν ενεργοί καπνιστές, 136 ήταν πρώην καπνιστές και 268 ήταν μη καπνιστές. Οι πρώην καπνιστές διαχωρίζονταν ανάλογα με τον χρόνο διακοπής του τσιγάρου σε ομάδα του λιγότερο από ενός χρόνου, περισσότερο από έναν χρόνο ή περισσότερο από δέκα χρόνια.
Στους πρώην καπνιστές η διάρκεια διακοπής της συνήθειας συσχετιζόταν με βελτιώσεις της αρτηριακής σκλήρυνσης, με τις παραμέτρους της αρτηριακής σκλήρυνσης να επιστρέφουν σε μη σημαντικά επίπεδα μετά από μια δεκαετία αποχής από το τσιγάρο। Η αρτηριακή σκλήρυνση είναι ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης επεισοδίων στους υπερτασικούς ασθενείς. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων δια της βελτίωσης της αρτηριακής σκλήρυνσης ακόμα και στους μακροχρόνιους υπερτασικούς καπνιστές

HEALTH.IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: