Παρασκευή, Δεκεμβρίου 05, 2008

Περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα για τα βρέφη που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή
Λονδίνο: Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με μη επείγουσα καισαρική τομή έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν αναπνευστικά προβλήματα, συγκριτικά με αυτά που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με δανέζικη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ααρχους της Δανίας με επικεφαλής την Δρ Ανν Χάνσεν επισημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν η καισαρική τομή διενεργείται νωρίς. Πρόκειται για μια σημαντική παρατήρηση ειδικά για τις γυναίκες που επιλέγουν να υποβληθούν σε καισαρική τομή. Οι ερευνητές συστήνουν να μην διενεργούνται καισαρικές τομές πριν την 39ηεβδομάδα κύησης, καθώς πολλές από τις επιλεκτικές καισαρικές τομές διενεργούνται μεταξύ 37ηςαι 38ης εβδομάδας.

Γιατί τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παραμένει ασαφές αλλά η Δρ Χανσεν εξηγεί ότι μπορεί να οφείλεται στις ορμονικές και φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τον τοκετό.

Η διαδικασία του τοκετού προκαλεί έκκριση των ορμονών του στρες στην μητέρα, οι οποίες μεταδίδονται και στο έμβρυο και πιστεύεται ότι είναι το κλειδί στην ωρίμανση των πνευμόνων του νεογνού.

Οι περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων συσχετίζονται με την καισαρική τομή και συχνά είναι σοβαρά και απαιτούν θερμοκοιτίδα και θεραπεία με οξυγόνο.

Η Δανή ερευνήτρια έλεγξε περισσότερες από 34.000 γεννήσεις και διαπίστωσε τετραπλάσιο κίνδυνο αναπνευστικών δυσκολιών στα βρέφη που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή στις 37 εβδομάδες, τριπλάσιο για αυτά που είχαν γεννηθεί στις 38 εβδομάδες και διπλάσιο κίνδυνο για τα γεννηθέντα στις 39 εβδομάδες.

Ως αποτέλεσμα, το 10% των βρεφών που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή είχε αναπνευστικά προβλήματα όταν γεννήθηκαν στις 37 εβδομάδες, συγκριτικά με το 2,8% αυτών που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό. Στις 39 εβδομάδες κύησης, το ποσοστό ήταν 2,1% και 1,1% αντίστοιχα.

Πάντως η Δρ Χανσεν επισημαίνει ότι η καισαρική τομή μπορεί να έχει και οφέλη, ειδικά στην περίπτωση των βρεφών που έχουν λάθος θέση κατά τον τοκετό και στις περιπτώσεις όπου μητέρα ή έμβρυο διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: