Τετάρτη, Δεκεμβρίου 31, 2008

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που περιβάλλονται από καπνιστές τακτικά, μπορεί να δυσκολευθούν να κυοφορήσουν, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και του ιδίου του νεογνού. Λιγότερα στοιχεία όμως είναι γνωστά για τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος, αν και ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση στον καπνό κατά την εγκυμοσύνη με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Στην παρούσα έρευνα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 4.804 γυναίκες που είχαν επισκεφθεί το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Ρoσγουέλ Παρκ την περίοδο 1982-1998 για έλεγχο ή αντικαρκινική θεραπεία. Όλες είχαν κυοφορήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Συνολικά από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι το 11% των γυναικών είχε δυσκολία στη επίτευξη κύησης, ενώ το ένα τρίτο είχε αποβάλλει ή είχε ένα θνησιγενές νεογνό.

Ο κίνδυνος των προαναφερόμενων προβλημάτων έτεινε να αυξάνεται παράλληλα με τον αριθμό των ωρών ανά ημέρα που μια γυναίκα ήταν εκτεθειμένη δευτεροπαθώς στον καπνό του τσιγάρου, ένα πρότυπο που δείχνει σαφώς μια αιτιολογική σχέση.

Μάλιστα οι γυναίκες που είχαν μεγαλώνει με έναν γονιό καπνιστή είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν κυοφορία, οριζόμενη ως προσπάθεια περισσότερη του ενός χρόνου.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και μετά την ενηλικίωση είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν ή να έχουν θνησιγενές νεογνό και 68% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα επίτευξης κύησης.

Ο καπνός περιέχει μια ομάδα τοξικών συστατικών που ενδεχομένως να κάνουν κακό στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών. Οι τοξίνες του καπνού μπορεί να καταστρέφουν το κυτταρικό γενετικό υλικό, να παρεμβαίνουν στην σύλληψη, να αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ή να αναστέλλουν τις ορμόνες που είναι αναγκαίες για την σύλληψη και την επιτυχή εγκυμοσύνη.

health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: