Παρασκευή, Ιουνίου 26, 2009

Γρίπη: Συμβουλές για τους επισκέπτες από το εξωτερικό

Αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα της νέας γρίπης μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα στην Ελλάδα. Από τις 31 Μαΐου, οπότε και είχαν εντοπιστεί στη χώρα συνολικά πέντε κρούσματα, ο αριθμός χθες ανήλθε στα 67 - με 7 από αυτά να έχουν κολλήσει τη γρίπη έπειτα από στενή επαφή με «εισαγόμενους» ασθενείς.

Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζουν ωστόσο πως οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην προστασία των παιδιών, καθώς είναι πιο ευάλωτα στον νέο ιό Α (Η1Ν1). Σημειώνεται πως πριν από δύο ημέρες νόσησε ένα κοριτσάκι τριάμισι ετών έπειτα από επίσκεψη συγγενούς από τις ΗΠΑ.

«Οι ταξιδιώτες, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι, οφείλουν να κρατούν αποστάσεις από τα μωρά, καθώς δεν έχουν ανοσιακή επάρκεια και αντισώματα» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δημήτρης Τριχόπουλος.

Παράλληλα, όμως, συνιστά ψυχραιμία υπογραμμίζοντας πως δεν συντρέχει λόγος ώστε να περιοριστεί η κοινωνική ζωή των ανθρώπων - ταξιδιωτών και μη - αρκεί να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας.

Άλλωστε υπάρχει η πιθανότητα να μην εκδηλωθούν αμέσως συμπτώματα και άρα οι πολίτες να μολυνθούν, αγνοώντας ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι στον νέο ιό.

«Έχουν ήδη εντοπιστεί δύο κρούσματα στη χώρα μας που αρχικά ήταν ασυμπτωματικά και συνεπώς δεν έλαβαν μέτρα προφύλαξης τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γύρω τους. Έτσι, παρ' ότι δεν συνιστάται ως οδηγία, συμβουλεύουμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις στενές επαφές με τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος - σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Βέβαια, όπως ο ίδιος επισημαίνει, και οι ταξιδιώτες οφείλουν να γίνουν... γιατροί του εαυτού τους, ελέγχοντας την κατάσταση της υγείας τους. «Τις πρώτες επτά ημέρες μετά την άφιξή τους, καλό είναι να είναι πολύ προσεκτικοί με τους οικείους τους, αποφεύγοντας τις αγκαλιές και τα φιλιά, ιδίως εάν επισκέπτονται φίλους και συγγενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και παιδιά».

«Αλυσιδωτά» κρούσματα

Το πρώτο κρούσμα δευτερογενούς μετάδοσης _ δηλαδή μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός των ελληνικών συνόρων _ ανακοινώθηκε στις 13 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να περάσει στη φάση 6 και να χαρακτηρίσει τη νέα γρίπη πανδημία. Από τότε έως και τις 21 Ιουνίου δεν υπήρξε νέο κρούσμα εντός της χώρας, ενώ από τις 22 έως και τις 24 Ιουνίου εντοπίστηκαν άλλα 6 κρούσματα δευτερογενούς μετάδοσης.

«Για να καταγραφεί η μετάδοση της νέας γρίπης εντός της Ελλάδας οι αρμόδιες αρχές της χώρας σας δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ: λόγω του ότι η εξάπλωση του ιού ευνοείται στις μικρότερες ηλικίες, αυτό που πρέπει να γίνει απαραιτήτως είναι διεξοδικός έλεγχος των χώρων συγκέντρωσης μικρών παιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή των κατασκηνώσεων» λέει στα «ΝΕΑ» ο Αμερικανός ιολόγος, δρ Μάικλ Νάιμαν.

Όσον αφορά τα «εισαγόμενα» κρούσματα, δηλαδή τους ελληνικής ή άλλης καταγωγής ταξιδιώτες που εισήλθαν στη χώρα και εντοπίστηκαν ως φορείς της νέας γρίπης, μεγάλη έξαρση καταγράφηκε στις 12 Ιουνίου όταν ανιχνεύθηκαν 11 κρούσματα σε λιγότερο από 24 ώρες. Επιπλέον κατά το τριήμερο 22-24 Ιουνίου εντοπίστηκαν 18 κρούσματα, ενώ από τις 18 έως τις 21 του μηνός άλλα 17.

Η εξάπλωση στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης, ο ρυθμός εξάπλωσης της νέας γρίπης έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία με αυτούς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών: Ενώ κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στο σύνολο της Ευρώπης τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν ημερησίως τα 50, από τις αρχές του μήνα που διανύουμε και μετά παρουσίασαν έως και 7πλάσια αύξηση.

Συγκεκριμένα, στις 12 και 13 Ιουνίου καταγράφηκε η πρώτη μεγάλη έξαρση με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται στα 280 και 240, αντίστοιχα. Το δεύτερο «κύμα» ήλθε στις 19 και 20 του μηνός με 350 και 300 νέα κρούσματα και το τρίτο στις 22 Ιουνίου με 320 κρούσματα.

Πως να μην κολλήσετε απο τη... θεία από το Σικάγο

«Όχι σε ακρότητες»: κατηγορηματικός είναι ο κ. Τριχόπουλος, ο οποίος συμβουλεύει τους πολίτες να ακολουθούν μεν πιστά τους κανόνες υγιεινής και να προστατεύουν τα μωρά καθώς δεν έχουν ανοσιακή επάρκεια, αλλά να μην περιορίσουν την κοινωνική ζωή τους.

Τι πρέπει να προσέχουν οι... ντόπιοι

* συχνό και προσεχτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (ιδίως μετά απο χειραψία με ταξιδιώτη ή μετά απο χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός)

* αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα

* αποφυγή στενής επαφής με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα

* προστασία μικρών παιδιών και ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Τί πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες-επισκέπτες

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

* τήρηση των κανόνων υγιεινής (π. χ πλύσιμο χεριών, κάλυψη στόματος και μύτης κατά το βήχα, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα)

Όταν περάσουν τα σύνορα:

*παρακολούθηση της υγείας τους επί εφτά ημέρες

* στο διάστημα αυτό να αποφεύγουν στενές επαφές με μικρά παιδιά και με ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις

*εάν εμφανίσουν πυρετό (38 βαθμούς Κελσίου και άνω) και συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι ή το ξενοδοχείο και να επικοινωνήσουν με το ΚΕΕΛΠΝΟ (210 -5212054 και 210 - 5222339)

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανιδη, Χάρης Καρανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: