Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2009

Το κοινό κρυολόγημα.

Είναι πολύ συχνό νόσημα, που υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των ιών που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα είναι πολύ μεγάλος. Ο ρινοϊός εμφανίζεται με περισσότερους από 100 τύπους. Υπάρχουν κι άλλοι ιοί όπως οι αδενοιοι, ιοί ινφλουεντζας, της παραϊυφλουέντας. Το συναντάμε κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι ενήλικες κατά την διάρκεια του χειμώνα εκδηλώνουν κατά μέσο όρο 2-4 "κρυολογήματα" ενώ τα παιδιά έως και 6 περίπου.
Οι ιοί με τα σταγονίδια εκσφεντονίζονται με την έντονη ομιλία, τον βήχα και τον πταρμό και "μολύνουν" τον αέρα που αναπνέει το άτομο που πρόκειται να προσβληθεί. Επίσης τα χέρια έρχονται σε επαφή με την μύτη ή με αντικείμενα στα οποία έχουν πέσει σταγονίδια στα οποία υπάρχουν ιοί.
Τα συμπτώματα διαρκούν από 48 ώρες μέχρι και 3 εβδομάδες. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι: πυρετός, κακουχία - αρθραλγίες - μυαλγίες - πταρμός - καταρροή - βήχας - απόχρεμψη.
Η θεραπεία είναι συμπτωματική. Στηρίζονται στην ανάπαυση, αλλά και στην χορήγηση ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντιισταμινικά, τα βρογχοδιασταλτικά, τα μη στεροειδή-αντιφλεγμονώδη. Δεν χορηγούνται αντιβιοτικά για την θεραπεία μιας ίωσης.

1 σχόλιο:

katerina είπε...

Πολύ καλό και επίκαιρο..αψού κάποιος με κόλησε και μένα!