Τρίτη, Ιανουαρίου 13, 2009

Κίνδυνος νέου εμφράγματος απ’ το παθητικό κάπνισμα

Οι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα και το ξεπερνούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκ νέου σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, εάν εκτίθενται συστηματικά στον καπνό των τσιγάρων των άλλων, αναφέρουν Έλληνες ερευνητές.
Όπως διαπίστωσαν ο δρ Δημοσθένης Παναγιωτάκος, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και οι συνεργάτες του, οι ασθενείς που νοσηλεύονται με έμφραγμα ή με ένα είδος σοβαρού πόνου στο στήθος που λέγεται ασταθής στηθάγχη, έχουν 61% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νέο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο μέσα στις επόμενες 30 μέρες όταν είναι συστηματικοί παθητικοί καπνιστές.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενων επεισοδίων στους ανθρώπους που ήδη έχουν ένα (οξύ στεφανιαίο επεισόδιο), είναι πολύ υψηλότερος στη διάρκεια των πρώτων 30 ημερών έπειτα από το επεισόδιο, η χρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα φαίνεται ότι επαυξάνει σημαντικά τον πρόσθετο κίνδυνο», γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Καρδιά».
Στην ελληνική μελέτη συμμετείχαν 2.172 ασθενείς που είχαν διακομισθεί σε έξι νοσοκομεία με έμφραγμα ή ασταθή στηθάγχη. Το 46% είπαν ότι στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας τους εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων των άλλων. Μέσα σε 30 ημέρες από τη διακομιδή στο νοσοκομείο, το 11% αυτών των ανθρώπων είχαν πάθει κι άλλο στεφανιαίο επεισόδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ασθενών που δεν ήταν συστηματικοί παθητικοί καπνιστές ήταν 8%.
Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες κινδύνου, διαπίστωσαν ότι το παθητικό κάπνισμα αύξανε τον κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος ή κρίσης ασταθούς στηθάγχης κατά 61% - και η δράση του παθητικού καπνίσματος ήταν διπλάσια στους ασθενείς που και οι ίδιοι ήταν καπνιστές. Η έκθεση στον καπνό στον χώρο εργασίας απεδείχθη πιο επικίνδυνη απ’ όσο το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, υπερδιπλασιάζοντας τον κίνδυνο δεύτερου καρδιολογικού επεισοδίου.
Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 45% των δεύτερων οξέων στεφανιαίων επεισοδίων που παρουσιάζουν οι παθητικοί καπνιστές, μπορεί να αποδοθεί απ’ ευθείας στο παθητικό κάπνισμα.

εφημ. ΠΑΤΡΙΣ.

2 σχόλια:

Masterpcm είπε...

Γιατρέ, ξεκίνησα να σας διαβάζω και μείωσα τον αριθμό των τσιγάρων μου... γνωρίζετε ότι έχετε και αντικαπνιστική δράση υποθέτω...

:-)

Καλημέρα.

katerina είπε...

Καιρός να εφαρμοστεί ο νόμος και να προστατευτούμε και εμείς οι μη καπνιστές από το παθητικό..