Παρασκευή, Νοεμβρίου 11, 2011

ΕΙΣ ΓΑΥΔΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε φάρμακο αναδεικνύεται το ταπεινό νερό. Προστατεύει από καρκίνο και διαβήτη

Δυο νέα επιχειρήματα υπέρ της κατανάλωσης νερού προέκυψαν από ισάριθμες μελέτες. Η πρώτη κατέδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης ενώ η δεύτερη ότι η μειωμένη κατανάλωσή του συνδέεται με αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Νερό κατά του καρκίνου

Τα οφέλη της κατανάλωσης νερού σε σχέση με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης διαπιστώθηκαν από μελέτη αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου Brown. Στη μελέτη διάρκειας 22 ετών έλαβαν μέρος 48.000 άνδρες ηλικίας (στην έναρξή της) 40 ετών και άνω. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι εθελοντές καλούνταν να απαντήσουν σε εκτενή ερωτηματολόγια που αφορούσαν τόσο την υγεία τους όσο και τις συνήθειές τους.

Ανάλυση των ερωτηματολογίων κατάδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 2,5 λίτρα υγρών (και κυρίως νερού) ημερησίως, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη συσχέτιση στην ικανότητα του νερού να «ξεπλένει» καρκινικές ενώσεις από την ουροδόχο κύστη.

Νερό κατά του διαβήτη

Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης νερού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 3.615 εθελοντών. Οι εθελοντές, ηλικίας 30-65 ετών, είχαν κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους κατά την έναρξη της μελέτης η οποία διήρκεσε 9 χρόνια. Στο διάστημα αυτό 202 εθελοντές ανέπτυξαν διαβήτη και 565 ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μια κατάσταση η οποία ονομάζεται «προδιαβητική».

Η ανάλυση των δεδομένων που αφορούσαν τις συνήθειες των εθελοντών κατέδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν μόνο δυο ποτήρια (ή και λιγότερο) νερό την ημέρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη ή προ-διαβήτη. Αντίθετα, όσοι έπιναν τουλάχιστον μισό λίτρο νερού μείωναν κατά 28% την πιθανότητα εμφάνισης υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.

http://www.tovima.gr

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2011

Ο καφές μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο καφές, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (T2D), ρυθμίζοντας πιο αποτελεσματικά τη γλυκόζη και την ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του διαβήτη τύπου 2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 (Van Dam, 2002) και στη συνέχεια μελετήθηκε από πολλούς άλλους ερευνητές. Η μετανάλυση που ακολούθησε το 2005, έδειξε επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τη σταδιακή υποβάθμιση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (Van Dam, 2005). Πρόσφατη επισκόπηση και μετά- ανάλυση μελετών (Huxley et al., 2009) σε συνολικό δείγμα 500.000 ανθρώπων έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερα από 3 - 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από αυτούς που καταναλώνουν μια - δύο κούπες καφέ ή λιγότερο. Μάλιστα, για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνουν έχουν 5-10% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν αυτή την αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Επιπλέον, οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι τα ίδια αποτελέσματα έχει και η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Τέλος, μια πρόσθετη φινλανδική έρευνα σε δείγμα περισσότερων από 4.000 ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 έδειξε μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις για εκείνους που έπιναν τρεις ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα.

20 πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι σε 17 περιπτώσεις η κατανάλωση καφέ είχε θετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση της ινσουλίνης /υπεργλυκαιμίας περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης T2D

Τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν στην κατανάλωση καφέ και στην αντίσταση στη γλυκόζη/Τ2D ήταν πανομοιότυπα σε διαφορετικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο.


πηγή http://www.iatronet.gr