Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2010

Στην Κρήτη έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού


PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΡΗΤΗ

Ρεκόρ εμβολιασμών για τη νέα γρίπη καταγράφεται στην Κρήτη. Την στιγμή που το ποσοστό εμβολιασμού σε όλη την υπόλοιπη χώρα δεν ξεπερνά το 3%, στην Κρήτη έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού.









Στην τελευταία θέση της κατάταξης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ανά Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) βρίσκεται η 6η η οποία καλύπτει την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά.

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τον τελευταίο (μέχρι και τις 13/1/2010) απολογισμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ):

Στην Κρήτη εμβολιάστηκε κατά τους δύο μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού το 10, 01% των κατοίκων, όταν στις άλλες περιοχές της χώρας το αντίστοιχο ποσοστό είναι τρεις έως τέσσερις φορές χαμηλότερο. Εάν συνυπολογιστεί και ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται κάθε εβδομάδα στο νησί (κυμαίνονται σε 200 με 300 όλη την περίοδο του πανδημικού κύματος), προκύπτει ότι στην Κρήτη το τείχος ανοσίας «υψώνεται» με ταχείς ρυθμούς.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2010

"Εδώ Γαύδος!Ακούει κανείς;"


Επιστολή του Βασίλη Τζουνάρα για την ελληνική γραφειοκρατία:

«Ονομάζομαι Βασίλης Τζουνάρας και τα τελευταία 10 χρόνια, ζω και εργάζομαι στο νησί της Γαύδου, έχοντας το νοτιότερο Ραδιοφωνικό σταθμό της
Ελλάδας, και ίσως της Ευρώπης.

Ο Σταθμός «ΓΑΥΔΟΣ FM 88,8 Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» είναι ο μοναδικός που ακούγεται στα νότια παράλια της Κρήτης, φέρνοντας...
την Γαύδο πιο κοντά, βγάζοντας την από την απομόνωση που την καλύπτει, κυρίως τους Χειμερινούς μήνες.

Κρατάει συντροφιά στους λιγοστούς κατοίκους, -αφού οι υπόλοιποι σταθμοί που ακούγονται εδώ, καθώς και στην νότια Κρήτη είναι στην αραβική γλώσσα -, ταυτόχρονα όμως διαφημίζει και μέσω του διαδικτύου την Γαύδο, στα πέρατα του κόσμου επιτελώντας κοινωνικό έργο.

Χρόνια τώρα προσπαθώ να επικοινωνήσω με Υπουργεία και διάφορους φορείς, να τους ενημερώσω για την ύπαρξη μου εδώ στο νότο, και να ζητήσω την στήριξη τους, ώστε να συνεχίσει ο ραδιοφωνικός σταθμός την
λειτουργία του με αξιοπρέπεια, και ακόμα δεν το κατόρθωσα.

Δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά και οι 45 κάτοικοι του νησιού, και η νότια Κρήτη, που ο σταθμός είναι και η δική τους φωνή.

Τα προβλήματα και τα θέματα που με απασχολούν είναι αρκετά αλλά θα σταθώ στα πιο σημαντικά.

1. Για ν’ αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου και να προσλάβω ένα υπάλληλο-δίνοντας μια θέση εργασίας, προσπάθησα να ενταχθώ στο Κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Μου απάντησαν ότι θα πρέπει να παρουσιάζω 90.000 ευρώ φορολογική δήλωση
τα 3 τελευταία χρόνια.!!!

Μα…αν είχα τέτοιο τζίρο, δεν θα το χρειαζόμουν το πρόγραμμα…

Ή μήπως το πρόγραμμα απευθύνεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι στους μικρούς επιχειρηματίες των προβληματικών και μειονεκτικών περιοχών, καθορίζοντας μας σε πολίτες 2ης κατηγορίας ;


2. Ενώ το Ελληνικό δημόσιο δαπανά, αρκετά χρήματα για διαφημίσεις-ενημερώσεις κάθε μορφής, στον δικό μου σταθμό, αυτές που φτάνουν είναι ελάχιστες έως καθόλου….

Το πιο φυσιολογικό δεν θα ήταν να ενημερώνομαι και να υποστηρίζομαι όπως όλοι οι συνάδελφοι μου, στα αστικά κέντρα ;

3. Πληρώνουμε 19% ΦΠΑ, ενώ γνωρίζω πολύ καλά, ότι άλλα νησιά πληρώνουν 13%.

Μήπως μπορεί κάποιος να μ’ ενημερώσει γιατί;

4. Δεν υπάρχει καμιά επιχορήγηση για την περίπτωση μου ;

5. τέλος, εκτός τον άλλον ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα.

Για λόγους οικονομίας μου έκοψαν την διαφήμιση τον Κρατικών Λαχείων που ήταν το κύριο έσοδο μου μαζί με μια μικρή διαφήμιση του ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα να είμαι στο κατώφλι της οικονομικής κατάρρευσης, και έξοδα κόπος ελπίδες για καλύτερο μέλλον στην Γαύδο να παίρνουν τέλος, και μιλάμε για αποκέντρωση!!!"

Ελλάς το μεγαλείο σου................

Π.Ο.Υ: Θα αξιολογήσει το χειρισμό της πανδημίας γρίπης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να εξετάσει το χειρισμό της πανδημίας της νέας γρίπης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, μετά τις κατηγορίες ορισμένων πολιτικών ότι υπερέβαλε τους κινδύνους από τον ιό υπό την πίεση φαρμακοβιομηχανιών.

Ο Π.Ο.Υ θα επαναξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την εξάπλωση του ιού H1N1 όταν υποχωρήσει η πανδημία, δήλωσε η εκπρόσωπός του Fadela Chaib.

Η Chaib δήλωσε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη όπως και η ευκαιρία συζήτησής της και πρόσθεσε οτι η αξιολόγηση του Π.Ο.Υ θα αφορά ανεξάρτητους εξωτερικούς ειδικούς και τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά δημοσίως.

Δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να δηλώσουν πότε θα λάβει χώρα η αξιολόγηση ή ποιοι ειδικοί θα συμμετάσχουν.

Μετά την πρόσφατη δυσαρέσκεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αρχές αντιμετώπισαν την πανδημία, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποφανθεί αν οι φαρμακοβιομηχανίες επηρέασαν αξιωματούχους Υγείας να ξοδέψουν άσκοπα χρήματα σε αποθέματα εμβολίων.

Η Chaib δήλωσε ότι ο Π.Ο.Υ έλαβε σοβαρά υπόψη την εργασία παροχής ανεξάρτητων συμβουλών στα 193 κράτη μέλη του.

Αρκετές χώρες ακυρώνουν παραγγελίες για εμβόλια καθώς γίνεται σαφές ότι η πανδημία δεν είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά φαινόταν.

Κυβερνήσεις θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στον Π.Ο.Υ την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τον ιό H1N1 σε συνάντηση των 34 μελών του συμβουλίου του.

Ο ειδικός στη γρίπη Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ, θα ενημερώσει το συμβούλιο στις 18 Ιανουαρίου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην πρώτη πανδημία γρίπης εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά η νέα γρίπη ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 12.799 ανθρώπων αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να υπολογιστεί, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Πηγές: Π.Ο.Υ.

Γρίπη: Έχουν νοσήσει δύο εκατομμύρια Έλληνες

Του Δημήτρη Καραγιώργου ( iatronet.gr)

Εντυπωσιακά στοιχεία για την προσβολή του ελληνικού πληθυσμού από τη νέα γρίπη, περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία έρευνα του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 17,3% του ελληνικού πληθυσμού είχε νοσήσει έως το τέλος του περασμένου χρόνου. Το 5,7% των Ελλήνων, μάλιστα, ήρθε σε επαφή με τον ιό χωρίς να εκδηλώσει συμπτώματα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 46,5% των παιδιών και νεαρών εφήβων έως 17 ετών, έχουν νοσήσει από τη γρίπη. Αισθητά πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά στις ηλικίες 18 έως 64 ετών (12,4%) και άνω των 65 ετών (7,7%).

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ των ατόμων με χρόνια νοσήματα, το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης εκτιμάται ότι ήταν μόλις 11,8% στο τέλος του 2009.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα (79,3%) παραμένει η αρνητική πρόθεση εμβολιασμού.